March 22, 2020

Kurrë mos iu thëntë emri!- nga Ledri Kurti / Kraja
LEDRI KURTI – KRAJA

KURRË, MOS IU THËNTË EMRI!


Një pikë Zero,
dhe jeta u zbraz.
U shtuan të pagojët.
Heshtja...
nga heshtja vloi.

Të thikëta qeshjet.
Ecja...
Në teh të mosecjes.
Autobusët, trenat, avionët,
ngarkuar,
me çengela pikëpyetjesh.
Qielli,
i panjohur për tokën.
E zogjtë, për qiellin,
lindur,
të plogësht.

Duart, të varura,
në çengelin,
e një pike Zero.
Puthjet, kapërdirë,
në labirintin e frikshëm,
të një fyti,
që mund të ishte,
vetë porta e Hádesit.

Pooooooor...
I dëgjoni zërat
e krijimit të botës?
Po të mijëvjeçarëve?
Aty ka qenë,
dhe trekëndëshi i Bermundës,
I frikshëm,
e përtypës i pabindur,
si nepsi i hileqarëve.
Por,
përreth saj,
E Njeriut, Gjithçka:
Tokë, Det, Qiell e Ajër..!
Larg tundimit të djalltë,
Dita zbardhet!

Një pikë Zero,
një Bermundë për njeriun,
Mjerisht e fuqishme,
Po aq,
dhe e varfër!

Krijuar për momentin në të cilën gjendet Bota, Sot!
E tëra, Nën Pushtetin e Frikës për Jetën.
(Fund dhjetori, Janar, Shkurt, Mars... 2020?)

Një dimër - sprovë për anatominë njerëzore!
                            
14 mars 2020
                                                           

TI, SHKODËR!

Ti Shkodër!
Qytet,
që n'jone p'rendimi,
hijeshu shtatin ke,
e n' ftyrë t'skalitun,
ma t bukrén natyrë,
që gjithësia t'fali!


E n' supet - kalá...

kohë mbas kohe,
shpluhnos krenínë tânde,
m'u paqtue mâllit!


Ti, sy kthjêllta e tân' zêmnave,
që edhe n' tânden dihātje,
je gurgullim' ujnâsh,
nëntókë...

E mbi gjoksin tand,
prej kah, jeta s'din me shterr,

n'thellsi t'veta,
çlirim zemrash mblêdh.

Zemrash tona,
zemrash prej nâne,
ku bâhen unjí,
me rr'ké e ciklône,
lot'sh t'kapërdim',
gíatë dhimbjes tânde!

Ti, Shkodër!
me lule mbushun pafund.
N' prehén tândin,
pa u vyshkë kurrnjiherë.
Me zânin kristal,
t' ujnave tuej gjithkah,
e pikturë malesh,

hijerândën strehë!


Ti,

log mbas logu,

bārt bukuri perrísh,
që e bajnë të denjë,
peshën tânde,
aq sa...

n' jone t'përjetshme,
kangët dhe shpirti,
shtrihen, pafund e pacak,

ku mendja mâ, s'përfshín,

E zemra..., ndihet n' pāqë!